Over ons

Eventing Waregem heeft een stevige plaats in de eventing kalender. Deze wedstrijd gaat reeds door sinds 1980, en trekt steeds de beste ruiters wereldwijd aan, en duizenden toeschouwers die jaarlijks dit evenement bezoeken.

Tom Ryckewaert, overleden op 14 juni 2019, stond aan de bakermat van Eventing Waregem en was meer dan 40 jaar één van de drijvende krachten.

Sinds de oprichting in 2014 van de FEI Eventing Nations Cup werd deze elk jaar ook toegewezen aan Waregem, zowel voor de Seniors als voor de Juniors.

Wereldwijd worden er van dit Olympisch Format 7 competities ingericht, waarvan Waregem de voorlaatste per seizoen organizeert, en Boekelo de laatste.

In Waregem zijn er 4 reeksen, elk gespreid over 4 dagen: CCI(O)4*-S NC, CCI3*-S, CCI2*-S en CCI(O)J2*-S NC.

Eventing Waregem is gekend als een ‘three-day-event’, ook al loopt de wedstrijd tegenwoordig over 4 dagen, maar telkens samengesteld uit 3 fasen: dressuur, jumping en cross-country, waarvan de dressuur wegens het hoog deelnemersaantal verdeeld wordt over de eerste 2 dagen.

 

Dressuur

De dressuur is de eerste fase van de wedstrijd, waarbij elke ruiter en paard een reeks vooropgestelde bewegingen uitvoeren, beoordeeld door verscheidene juryleden. Dit gaat meestal de hele donderdag en vrijdag door, op de terreinen van Hippodroom Waregem en van Sport Vlaanderen Waregem.

 

Show jumping

De springproef of jumping is de tweede fase van de competitie. Voor deze proef springt elke combinatie ruiter/paard 10 tot 12 hindernissen met losse balken, opgesteld in een springterrein. Alle springproeven vinden zaterdag plaats in het Sportcentrum van Sport Vlaanderen Waregem.

 

Cross-Country

De cross-country wordt gereden op zondag en is voor de meeste toeschouwers het spannendste deel van de hele competitie. De ruiters gaan de uitdaging aan grote vaste hindernissen en waterpartijen te springen binnen een vastgestelde tijd. Dit parcours van 3 à 4 kilometer loopt rond en in het mooie kasteeldomein van “Hemsrode” in Anzegem.

De cross-country wordt ontworpen door Capt. Marc Phillips en gebouwd door Levi Ryckewaert en the Willis Brothers, een team dat internationaal geprezen wordt voor hun bekwaamheid en vaardigheid in crossbouw.

Andere activiteiten

Gedurende de hele zondag zijn er ook voor de ganse familie andere activiteiten en attracties, o.a. kinderspelen, meerdere eet- en drankgelegenheden, en een strodorp met allerlei stands.

 


Aan Tom Ryckewaert, die met een groot hart veel heeft bijgedragen tot de Paardensport

Tom Ryckewaert overleed op 14 Juni 2019, omgeven door zijn geliefden.
Tom stond aan de bakermat van Eventing Waregem en was meer dan 40 jaar één van de drijvende krachten.
Zijn heengaan is een groot verlies voor de organisatie van Eventing Waregem en van de Paardensport in het algemeen.
De organisatie blijft hem herinneren als zoals hij was : een gedreven gepassioneerde man, met een groot hart.

EVENTING

Paard en ruiter nemen gedurende meerdere dagen deel aan de wedstrijd, telkens in een verschillende discipline of fase.

Eerst moeten paard en ruiter een dressuurproef afleggen, waarin gehoorzaamheid, discipline, nauwkeurigheid en elegantie bewezen worden.

Daarna nemen ze deel aan een springproef of jumping, ontworpen om hun lenigheid en nauwkeurigheid op snelheid te testen.

Tenslotte moeten ze nog voldoende fit en atletisch zijn om een cross-country parcours af te leggen, waarin vaste natuurlijke hindernissen gesprongen worden binnen een vastgestelde tijd.

De Ground Jury draagt de uiteindelijke verantwoordelijkheid om te oordelen over de drie fases van de competitie.

De Afgevaardigde Dierenarts is verantwoordelijk om te verzekeren dat de FEI-reglementen worden nageleefd, de paarden fit zijn en in staat deel te nemen aan alle fases van de wedstrijd.