Over ons

International Eventing Waregem is een gevestigde waarde in de eventing kalender. Het evenement loopt sinds 1980, en trekt ’s werelds beste ruiters aan alsook duizenden toeschouwers die ons jaarlijks bezoeken.

Tom Ryckewaert, die op 14 juni 2019 is overleden, stond aan de bakermat van Eventing Waregem en was meer dan 40 jaar één van de drijvende krachten. Naast Voorzitter en Event Director was hij tevens Course Designer.

Sinds de start van de FEI Eventing Nations Cup in 2014 wordt deze elk jaar toegewezen aan Waregem voor zowel de Seniors als de Juniors.

Wereldwijd worden 7 competities van dit Olympisch Format ingericht. Waregem organiseert de voorlaatste wedstrijd, de finale vindt plaats in Boekelo.

International Eventing Waregem is gekend als een ‘three-day-event’, ook al loopt de wedstrijd tegenwoordig, gezien het hoge aantal deelnemers, over 4 dagen. De wedstrijd bestaat uit 3 fasen: dressuur, jumping en cross-country, waarvan de dressuur verdeeld wordt over de eerste 2 dagen.

 

Dressuur

De dressuur is de eerste fase van de wedstrijd, waarbij elke ruiter en paard een reeks vooropgestelde bewegingen uitvoeren, beoordeeld door verscheidene juryleden. Dit gaat meestal de hele donderdag en vrijdag door, op de terreinen van Hippodroom Waregem en van Sport Vlaanderen Waregem.

 

Show jumping

De springproef of jumping is de tweede fase van de competitie. Voor deze proef springt elke combinatie ruiter/paard 10 tot 12 hindernissen met losse balken, opgesteld in een springterrein. Alle springproeven vinden zaterdag plaats in het Sportcentrum van Sport Vlaanderen Waregem.

 

Cross-Country

De cross-country wordt gereden op zondag en is voor de meeste toeschouwers het spannendste deel van de hele competitie. De ruiters gaan de uitdaging aan grote vaste hindernissen en waterpartijen te springen binnen een vastgestelde tijd. Dit parcours van 3 à 4 kilometer loopt rond en in het mooie kasteeldomein van “Hemsrode” in Anzegem.

De cross-country wordt ontworpen door Capt. Mark Phillips en gebouwd door Levi Ryckewaert en the Willis Brothers, een team dat internationaal geprezen wordt voor hun bekwaamheid en vaardigheid in crossbouw.

Andere activiteiten

Naast het feit dat we op zondag internationaal topsport spektakel, uniek in België, aanbieden in het prachtige kasteeldomein “Hemsrode” in Anzegem kan u tevens genieten van een prachtige natuurwandeling. Wij bieden tevens een lifestyle tuinbeurs aan, foodtrucks, kinderdorp met springkasteel
en grime, enz. … Daarnaast kan u genieten van een glaasje gin, Sint- Bernardusbier, champagne en rosé in onze tent aan de spectaculaire watersprong. Uw hond is van harte welkom, echter wel op voorwaarde dat hij te allen tijden aan de leiband is.

 


Aan Tom Ryckewaert, die met een groot hart veel heeft bijgedragen tot de Paardensport

Tom Ryckewaert overleed op 14 Juni 2019, omgeven door zijn geliefden.
Tom stond aan de bakermat van Eventing Waregem en was meer dan 40 jaar één van de drijvende krachten.
Naast Voorzitter en Event Director was hij tevens Course Designer.
Zijn heengaan is een groot verlies voor de organisatie van International Eventing Waregem en van de Paardensport in het algemeen.
De organisatie blijft hem herinneren als zoals hij was : een gedreven gepassioneerde man, met een groot hart.

EVENTING

Paard en ruiter nemen gedurende meerdere dagen deel aan de wedstrijd, telkens in een verschillende discipline of fase.

Eerst moeten paard en ruiter een dressuurproef afleggen, waarin gehoorzaamheid, discipline, nauwkeurigheid en elegantie bewezen worden.

Daarna nemen ze deel aan een springproef of jumping, ontworpen om hun lenigheid en nauwkeurigheid op snelheid te testen.

Tenslotte moeten ze nog voldoende fit en atletisch zijn om een cross-country parcours af te leggen, waarin vaste natuurlijke hindernissen gesprongen worden binnen een vastgestelde tijd.

De Ground Jury draagt de uiteindelijke verantwoordelijkheid om te oordelen over de drie fases van de competitie.

De Afgevaardigde Dierenarts is verantwoordelijk om te verzekeren dat de FEI-reglementen worden nageleefd, de paarden fit zijn en in staat deel te nemen aan alle fases van de wedstrijd.